Adonis Stevenson vaipui koomaan

Ammattinyrkkeilijä Adonis Stevenson joutui luopumaan mestaruusvyöstään sunnuntaina Montrealissa Oleksandr Gvozdykille kun hänet kumottiin kehässä erittäin rajulla tavalla. Ukralainalainen Gvozdyk iski 11. erässä haitinkanadalaista Stevensonia sarjassa niin, että nyrkkeilijä putosi kanveesiin, eikä tuomari ehtinyt viimeiseen iskuun väliin kun urheilija jo menetti tajuntansa. Stevenson nousi kuitenkin vielä pystyyn, jonka jälkeen hänet vietiin teho-osastolle montrealilaiseen sairaalaan.

Stevenson on tällä hetkellä vaivutettuna koomaan, ja hän oli promoottorin mukaan kriittisessä tilassa seuraavana päivänä. Tällä hetkellä nyrkkeilijä on yhä tehohoidossa, mutta hänen tilansa on muuttunut kriittisestä vakaampaan tilaan.

Koomalla pyritään vähentämään aivojen turvotusta

Koomaan vaivuttaminen on varotoimi, jolla yritetään saada aivojen turvotusta vähenemään mahdollisimman paljon. Urheilijat ja muut potilaat yleensä vaivutetaan koomaan päähän kohditustuneen vamman jälkeen. Kooma on syvää tajuttomuutta, eikä koomassa oleva henkilö tiedosta mitään ulkopuolisesta maailmasta, eikä näin ollen reagoi ärsykkeisiin. Koomasta ei pysty myöskään herättämään potilasta ulkoisilla ärsykkeillä.

Koomasta voi parantua täysin, mutta pahin kooman lopputulos on kuolema. Potilas saattaa näyttää merkkejä hereillä olemisesta kooman aikana, vaikka onkin yhä koomassa. Kooman kesto voi vaihdella muutamista tunneista useisiin vuosiin. Pisimpään koomassa ollut henkilö oli koomassa 42 vuotta ja kuoli tämän jälkeen. Hän oli vain 16-vuotias vaipuessaan koomaan.

Koomasta heräämisen jälkeen henkilö saattaa toipua hiljalleen terapian ja kuntoutuksen avulla, jonka jälkeen hän yleensä saavuttaa jälleen fyysisen ja psyykkisen terveyden. Toiset taas ovat terapian tarpeessa eivätkä välttämättä ikinä palaudu täysin koomasta. Koomasta voi myös joutua vegetatiiviseen tilaan, joka tarkoittaa sitä, että elintoiminnot toimivat, mutta kognitiivinen aivotoiminta ei. Tällöin potilaan hengitys toimii itsenäisesti ja hänellä on selvät unirytmit, mitä taas kooman aikana ei ole. Hereillä ollessaan henkilö saattaa reagoida kipuun ja liikettä saattaa esiintyä. Liikkuminen ei siltikään ole tarkoituksenmukaista.

Adonis Stevenson

Adonis Stevenson on syntynyt 22.9.1977 ja on kanadanhaitilainen ammattinyrkkeilijä. Hänellä on ollut WBC-liiton MM-titteli vuosista 2013-2018. Stevenson tunnetaan hyvin äärettömästä lyöntivoimastaan ja erittäin nopeasta kädenliikkeestä. Hänen valmentajaan toimii Emanuel Steward.

Stevenson muutti perheensä kanssa 14-vuotiaana Haitista Kanadaan, ja Stevenson joutui mukaan väkivaltaisiin jengeihin jotka tekivät rikoksia. 1998 Stevenson joutui vankilaan omien rikosten takia. Hän iski vankilassa vankilakaverinsa koomaan, ja vuonna 2001 päästyään ulos hän lupasi itselleen ettei hän koskaan enää palaisi vankilaan.

Stevensonista tuli 2004 Quebecin mestari ja maan paras amatöörinyrkkeilijä vuosina 2005-2006. Hän nappasi myös Kanadan mestaruustittelin vuonna 2005 ja vuonna 2006. Stevenson voitti hopeaa XVIII Commonwealth Games Melbournessa, Australiassa vuonna 2006 häviten australialaiselle Jarrod Fletcherille finaalissa. Se oli myös ainut mitali jonka kanadalaiset nyrkkeilijät ovat ikinä saaneet näissä kyiseisissä kisoissa.

Stevenson on kihloissa Simone Godin kanssa ja heillä on vain alle kuukauden vanha tytär nimeltään Adonia.