Maailman parhaimmat nyrkkeilijät

Muhammad Ali

30.10.1974 tapahtui jotain ällistyttävää kun Muhammad Ali voitti George Foremanin joka oli tuolloin hallitseva maailmanmestari sekä samalla yleisön ennakkosuosikki. Ottelu oli Zairessa, Afrikassa ja sen nimenä käytettiin myös “Rumble in the jungle”. Tästä kyseisestä tapahtumasta on tehty kirjoja, dokumentteja ja jopa pop-kappaleita.

Muhammad Ali ei ollut hänen oikea nimensä, vaan Alin syntyperäinen nimi oli Cassius Clay. Nyrkkeilijä on syntynyt vuonna 1942 Kentuckyssä, Yhdysvalloissa. Muhammad Ali voitti vain 18-vuotiaana kultaa vuonna 1960 olympialaissa Roomassa ja siirtyi tämän jälkeen ammattilaiseksi sekä muutti samalla Miamiin. Muhammad Alin nyrkkeilytekniikka ei ollut täysin paras mahdollinen, mutta nopeat refleksit ja ketteryys auttoivat miestä. Muhammad Ali voittikin jokaisen vastustajansa aikakaudella jolloin lajin parissa oli usea suuri tähti.

Ali osasi paremmin mediapelin kuin muut nyrkkeilijät ja pystyi näin ollen tarjoilemaan jatkuvasti medialle uutta uutisoitavaa. Pian media piirittikin nyrkkeilijää minne hän ikinä menikään ja näin ollen edesauttoivat Muhammad Alin myyttiä parhaasta nyrkkeilijästä. Median silmien alla oleminen ei kuitenkaan riittänyt, joten 1964 Ali laittoi koko uransa peliin ottelemalla raskaan sarjan maailmanmestaria, Sonny Listonia, vastaan. Useimmat luottivat ja uskoivat Listonin voittavan, mutta kaikkien yllätykseksi Ali hallitsi ottelua alusta saakka ja seitsemännessä erässä Liston istui kulmauksessaan jolloin Muhammed Ali julistettiin mestariksi. Samana vuonna kääntyi nyrkkeilijä muslimiksi ja nimesi itsensä Muhammad Aliksi. Ali eläköityi vuonna 1981.

Joe Louis

Joe Louis (1914-1981), eli “Brown Bomber” syntyi Alabamassa joka harjoitti tuona aikana rotuerottelua. Hänestä tulikin maan ensimmäinen tummaihoinen kansallissankari. Louisin hallussa oli maailmanmestaruus-titteli huimat 140 kuukautta ja hän kohensi samalla nyrkkeilyn mainetta. Sopuottelut tahrasivat nyrkkeilun mainetta aika paljon aiemmin. Louis ei ollut pelkästään taitava nyrkkeilijä, vaan golfari myös ja hän osallistuikin ensimmäisenä tummaihoisena isoon golfturnaukseen vuonna 1952. Urheilu-uransa jälkeen Joe Louisilla oli paljon taloudellisia vaikeuksia sekä päihdeongelma.

Joe Frazier

Joe Frazierin lahjat nyrkkeilyn osilta havaittiin jo hänen ollessa hyvin nuori. 15-vuotiaana nyrkkeilijä lähti New Yorkiin harjoitellaakseen suunnitelmallisesti nyrkkeilyä. Frazier voitti olympiakultaa vuonna 1964 ja tämän jälkeen ura luonnollisesti lähti nousuun. Vuosina 1964-1976 hän voitti 32 ottelua 36:sta. Frazier on voittanut muun muassa Muhammad Alin vuonna 1971, mutta tappio Alia vastaan tuli vuonna 1974 ja vuonna 1975.

Jack Dempsey

Jack Dempsey oli köyhästä perheestä, mutta hänestä tuli rikkain nyrkkeilijä omalla aikakaudellaan. Dempsey eli vuosina 1895-1983. Dempsey oli ensimmäinen nyrkkeilijä joka tienasi yli miljoonan (dollaria) ja hän oli yksi kuuluisimmista urheilijoista 1920-luvulla. Dempsey olikin 1900-luvulla paras iskijä. Dempseyn tyyli oli aggressiivinen ja isku oli kova. Jotkut spekuloivat myös, että Dempsey olisi piilottanut nyrkkiraudan hanskaan.

Rocky Marciano

Rocky Marciano oli italialaisesta siirtolaisperheestä ja asui Massachusettissa. Marcianon urheilu-ura alkoi baseballin parissa ja vaihtoi lajia sittemmin nyrkkeilyyn. Marciano puolusti kuudesti maailmanmestaruuttaan ja hän on ainut raskaansarjan mestari kenen ura päättyi niin, ettei hän hävinnyt yhtään ottelua. Hän ei kuitenkaan välttämättä kohdannut ikinä tarpeeksi kovaa vastusta, sillä hän itse oli oman aikansa ainut huippunyrkkeilijä. Rocky Marciano eli vuosina 1923-1969.