Nyrkkeily harrastuksena

Nyrkkeily on ehkä maailman vanhin kamppailulaji. Tämä tosin riippuu siitä, missä vaiheessa me alamme määrittelemään esi-isiemme nyrkkitappelua nykyaikaisen nyrkkeilyn varhaisemmaksi muodoksi. Vaikka nyrkkeily ei alkuun monien mielestä kuulosta kovin houkuttelevalta harrastukselta, ei sitä siitä huolimatta kannata sulkea pois miettiessään itselleen uudenlaista tekemistä vapaa-ajalle.

Kerromme tässä artikkelissa lisää nyrkkeilystä harrastuksena ja murramme siihen liittyviä myyttejä. Toivottavasti saamme sinutkin innostumaan tästä jalosta lajista.

Nyrkkeilyyn liittyvät harhakuvat

Monille nyrkkeily näyttäytyy silmittömänä väkivaltana, jossa vain hakataan toista nykeillä, kunnes taju lähtee. Tällöin sotketaan yleensä toisiinsa nyrkkeily ja showpaini. Nyrkkeilyssä noudatetaan sääntöjä, joista vanhimmat löytyvät Homeroksen runoista.

Suomessa nyrkkeilijät ja lajin kanssa toimivat seurat ovat järjestäytyneet Suomen nyrkkeilijäliitoksi, joka on perustettu vuonna 1923. Järjestön arvoihin kuuluvat muun muassa yksilön kunnioittaminen ja visioon vastuullinen kamppailulaji Suomessa. Selvää on siis: Nyrkkeilymaailma ei ole mikään villi länsi.

Nyrkkeilyyn ei myöskään liity sen suurempia loukkaantumisen riskejä kuin muihinkaan kamppailulajeihin eivätkä nyrkkeilijät ole sen väkivaltaisempia kuin muutkaan urheilijat.

Millainen harrastus nyrkkeily on?

Siinä missä muutkin kamppailulajit, on nyrkkeilykin erinomainen liikuntamuoto, sillä siinä on liikkeessä koko kroppa ja harjoittelu vaatii tasaisesti niin aerobista kuntoa kuin lihaskuntoakin. Harjoittelu on siis hyvin kokonaisvaltaista eikä harrasteleva nyrkkeilijän tarvitse harjoittaa erikseen mitään lihasryhmää ellei niin itse halua.

Nyrkkeily on sopiva laji ihan kaikenikäisille, mutta mikäli tarkoitus on kilpailla, kannattaa aloittaa melko nuorena, sillä vanhempien sarjoissa kilpailu on paljon vähäisempää – ei kuitenkaan olematonta. Tärkeintä nyrkkeilyn aloittamisessa on oikea asenne: valmius kunnioittaa muita kehässä olevia, ja halu pitää lajin lippu korkealla.

Verrattaessa lasten ja nuorten suosituimpiin harrastuksiin nyrkkeily on myös verrattaen edullinen. Kun pää ja hampaat on suojattu ja hanskat saatu käteen, on tultu jo pitkälle. Kuntonyrkkeilyssä, jossa ei ole tarkoitus otella ketään vastaan, suojia ei tarvita lainkaan ellei halua oikean nyrkkeilyn tuntumaa.

Otteluissa joutuu noin määritelmällisesti olemaan tekemisissä muiden ihmisten kanssa ja mikäli hyvä henki kestää myös kohti tulevat nyrkit, niin nyrkkeilijällä on mahdollisuus saada elinikäisiä ystäviä harrastuksen kautta.