Yksi vanhimmista urheilulajeista on nyrkkeily ja urheilu on kamppailu-urheilulaji, jolla onkin perinteet vuosituhansien päässä. Nykyaikaisen muotonsa laji sai Englannista jossa sitä ryhdyttiin harjoittamaan itsepuolustusta ilman aseita 1600-luvulla. Vuosien saatossa säännöt ovat muuttuneet useaan otteeseen. Nykypäivän nyrkkeilyä sanotaan olympiatyylin nyrkkeilyksi. Nyrkin etuosaa saa ainoastaan käyttää vastustajan lyömiseen, eli siis vastustajaa ei saa lyödä avokämmennellä eikä kämmensyrjällä. Vastustajaa ei saa myöskään lyödä kyynärpäällä eikä vastustajaa saa lyödä selkään, munuaisiin tai niskaan. Vastujassa ei myöskään saa roikkua eikä hänestä saa pitää kiinni eikä maassa olevaa saa lyödä, potkia tai astua vastustajan jalan päälle.
Nyrkkeily on saapunut Suomeen 1900-luvun alussa. Hieman myöhemmin, vuonna 1923, on sittemmin perustettu Suomen Nyrkkeilyliitto. Suomalaiset ovat aikojen saatossa voittaneet olympiamitaleja 14 kappaletta. Laji on ollut vuodesta 1904 mukana nykyaikaisten Olympialaisten ohjelmassa.
Treenaaminen
Nyrkkeily on erittäin vaativaa ja on samalla taitolaji sekä vaatii paljon harjoittelua ja määrätietoista harjoittelua. Pelkkä treenaminen ei yleensä riitä, vaan nyrkkeily vaatii myös tietynlaisia psyykkisiä ominaisuuksia. Nyrkkeilyn harrastajan täytyy olla siis toisin sanoen monipuolinen ja hänen täytyy esimerkiksi kehittää lihaskuntoa, voimaa, kestävyyttä ja tekniikkaa. Lasten ja nuorten pitää erityisesti harjoitella yleistaitavuutta jotta lajille saa hyvän perustason ja taitavuuden. Mikäli kilpailemaan halajaa, tulisi treenimäärän olla viikkotasolla 18 tuntia.
Nyrkkeilyn harrastaminen
Nyrkkeilylle ei ole mitään tiettyä ikää ja suositusta, vaan sen harrastamisen voi aloittaa minkä ikäisenä tahansa. Toki jos lajin aloittaa nuorena, niin mahdollisuudet päästä huipulle ovat luonnollisesti paremmat. Lajin harrastaminen kannattaa aloittaa nyrkkeilyseurassa. Vuodenvaihteessa ja alkusyksystä pääsee yleensä mukaan toimintaan.
Nyrkkeilyseuroja on Suomessa yli sata. Kuntonyrkkeilijöitä ja harrastajia on yli 20000. AIBA on kansainvälinen nyrkkeilyliitto ja sillä on 202 jäsenjärjestöä. Näissä on noin 60 miljoonaa harrastajaa.
Tällä hetkellä on ikävä riski olemassa, että laji saattaa pudota Tokion 2020 Olympialaisista AIBA:n ongelmien vuoksi ja sen nykytilasta tehdäänkin selvitys. Lajin kohtalo selviää kesäkuussa pidettävässä kokouksessa. AIBA:n antidopingtyö ja taloudellinen tilanne ovat olleet pinnalla ja näin ollen kansainvälinen olympiakomitea KOK tahtoo turvata nyrkkeilijöiden aseman.
Välineistys
Lajin harrastajalla tulee olla otteluhanskat, säkkihanskat, hammassuojat, päänsuoja, käsisiteet ja nyrkkeilytossut.
Käsisiteet suojaavat rystysiä, kämmenen luita sekä rannetta. Hammassuojat muotitetaan omien hampaiden mukaan. Harjoituskypärä on useasti sellainen joka suojaa myös poskipäitä. Kilpailujen järjestäjän tulee järjestää otteluhanskat kilpailuotteluihin, jotka ovat sääntöjen mukaiset. Treeneissä käytetään 12-16 oz hanskoja pariharjoituksissa ja otteluharjoituksissa. Säkkiharjoituksissa käytetyään säkkihanskoja.
Ottelut
Erien ja otteluiden kesto ovat erikestoisia riippuen nyrkkeilijän iästä Olympiatyylin nyrkkeilyssä. Otteluissa on kolme eri perustetta arvosteluille. Suurin kriteeri on osumapistealueiden osumapuhtaus. Muita kriteereita ovat kilpailukykyisyys sekä hallinta taktisella ja teknisellä paremmuudella. Otteluissa on mukana arvostelutuomareita kolme tai viisi sekä niissä on myös aina mukana kehätuomari joka valvoo turvallisuutta sekä sääntöjen noudattamista.
Nyrkkeilyn tyylit
Ammattinyrkkeilyn ja olympiatyylin nyrkkeilun säännöissä on isoja eroja, eli voidaan siis puhua kahdesta eri lajista, mutta lähes jokainen ammattinyrkkeilijä on aloittanut uransa olympiatyylin nyrkkeilyllä. Nämä kaksi lajia erottaa nyrkkeilijöiden varustuksesta. Ammattinyrkkeilyä harrastetaan ilman paitaa ja otteluhanskat ovat kevyemmät.