Nyrkkeilyn olympiakisat vaakalaudalla

Tokion kesäolympialaiset

Tokiossa on tarkoitus järjestää vuoden 2020 kesäolympialaiset. Tokio voitti viimeisen äänestyksen Istanbulia vastaan. Kaupunki on hakenut jo viisi kertaa olympiakisoja ja on järjestänyt kisat kerran aikaisemmin vuonna 1964. Kesän 2020 olympialaisissa aiotaankin käyttää samoja kilpailupaikkoja osittain kuin vuonna 1964. Olympialaisten ohjelmistossa on 30 eri lajia.

KOK keskeyttänyt lajin olympiavalmistelut

Nyrkkeilyllä on valitettava riski pudota Tokion lajilistalta tällä hetkellä. Kansainvälinen olympiakomitea KOK haluaa urheilijoiden aseman olevan turvattu ja meinaa aloittaa selvityksen lajiliitto AIBA:n hallituksesta. KOK on siis laittanut tauolle olympiajärjestelyt nyrkkeilyn osalta. Nyrkkeilyturnaus Tokiossa voikin tapahtua ilman AIBA:a.

Mikäli nyrkkeilyorganisaatio ei pysty muuttamaan toimintatapojaan sellaisiksi kuin KOK haluaa, niin laji saattaa jäädä ulos Tokion kesäolympialaisista kokonaan. KOK on pyytänyt aiemmin raporttia, jossa käy ilmi lajin korruptio-ongelmat koskien amatöörinyrkkeilyä. KOK:ta on häirinnyt liiton ongelmat koskien tuomaritoimintaa, johtajistoa sekä taloudenhallintaa ja sen epämääräistä toimintaa. Tuomas Bach, KOK:n puheenjohtaja, ei ole ollut tyytyväinen AIBA:n antamaan raporttiin. Raportti kyllä esittää asennetta ja jonkinmoista kehitystä, mutta käytännön toteutus puuttuu, samoin substanssi. KOK:in tuleekin nähdä ennen kaikkea toimintaa.

Toinen huolen asia on se, että AIBA:n väliaikaiseksi presidentiksi on nimetty Gafur Rahkimov. USA:n valtiovarainministeriö epäilee hänen kuuluvan “Thieves-in-law” -rikollissyndikaattiin. Amerikkalaiset viranomaiset ovat kertoneet hänen olevan merkittävä henkilö heroiinikaupassa Euraasiassa.

Laji saa ainakin toistaiseksi silti jäädä Buenos Airesin nuorten olympialaisiin, sillä nuoria urheilijoita ei haluta rangaista AIBA:n ongelmista. Nuoria ei voida mitenkään syyttää tämän tyyppisistä ongelmista. Ehdot ovat luonnollisesti kuitenkin ne, että tuomarijärjestelmä täyttää kansainvälisten asiantuntijoiden ehdot.

Suomalaisten treeni ei horju

Ongelmat eivät hätkäytä suomalaisia valmentajia, vaan treenaaminen ja valmentaminen jatkuu niin kuin aina ennenkin. Päällimmäisenä ajatuksena on, että kisoihin osallistutaan vaikka olympiaurheilijoiden karsintajärjestelmä on keskeytetty. Olympianyrkkeilyn lipunmyyntikin on tällä hetkellä jäissä.

Nyrkkeilyn kohtalo voikin ehkä selvitä vasta ensi kesänä, jolloin aikaa Tokion kesäolympialaisiin on enää vuosi. AIBA:lla on kuitenkin ollut tähän mennessä paljon aikaa ratkaista ongelmat, sillä ne ovat olleet tiedossa jo vuoden päivät.

Tämä päätös on kuitenkin ollut kova vastoinkäyminen suomalaisille nyrkkeilijöille. Mira Potkonen ja Elina Gustafsson ovat nimittäin kummatkin mitalisuosikkeja.

Potkonen oli Suomen ainut mitalisti nyrkkeilyssä Rion Olympialaisissa vuona 2016. Tuolloin hän voitti pronssia. Viime kesänä kummatkin heistä, Potkonen ja Gustafsson, voittivat EM-kultaa.

Naisten valmentajana toimii Maarit Teuronen. Hän ei kuitenkaan ole ottanut huolta eikä stressiä KOK:in päätöksestä, vaan painottaa sitä, että treenaamista jatketaan sillä mentaliteetilla, että naiset ovat mukana kisoissa. Tärkeintä on pitää fokus siellä missä sen kuuluukin olla, Teurosen mukaan. Hän ei ole puhunut asiasta naisten kanssa, eikä varmasti aiokaan tehdä näin sillä hänen mukaansa asia ei mitenkään vaikuta heidän päivittäiseen tekemiseen.

Kuukausi sitten pidettiin vaalit jossa valittiin AIBA:n puheenjohtaja. Suomi äänesti silloin kazakstanilaista Serik Konakbajevia. Rahimov voitti kuitenkin äänilla 86-48 ja valittiin näin ollen AIBA:n puheenjohtajaksi.

Rion olympialaisissa 2016 jouduttiin hyllyttämään 36 erotuomaria ja virkailijaa ja tämä tulehdutti KOK:n ja Kansainvälisen nyrkkeilyliiton suhteet. Hyllytyksen syynä oli epäilyt manipuloinnit ottelutuloksista.

Nyrkkeily on ollut mukana olympialajina 1904 lähtien. Vuonna 1912 laji ei ollut mukana kisoissa. Syynä siihen oli, että se oli tuolloin kielletty laji Ruotsissa. Lajin kisat on järjestetty pelkästään miehille vuoteen 2012 asti ja tuolloin järjestettiin myös vihdoin kilpailutapahtuma naisille. Kansainvälinen nyrkkeilyliitto hallinnoi Olympialaisten nyrkkeilyä. Yhdysvallat ovat parhaiten nyrkkeilyssä pärjännyt maa olympialaisissa tällä hetkellä.